Speldje, pin of broche

Wat is nu het verschil tussen een speldje, pin en broche ?

 

Speldje

Een zilveren ‘speldje’  heeft een langere naar beneden wijzende dunnere naald. Als beveiliging zit er op het uiteinde van de naald een los dopje waar de speld in wordt gestoken nadat de speld door de stof heen zit. Voordeel is dat hij ook op fijn geweven stoffen zoals een stropdas gedragen kan worden. Op deze wijzebeschadigt de stof ook niet. Een ander voordeel is dat de speld altijd recht blijft zitten. Doordat de langere speld door zijn gewicht en opsteek methode naar beneden wijst. De speld of naald is wel een stuk dunner dan bij een pin en daardoor iets gevoeliger voor verbuigen. Tevens is de langere speld minder geschikt om op grovere stoffen of het revers knoopsgat te dragen. Wilt u een zilveren speldje laten maken, kijk HIER hoe wij te werk gaan.

 

Pin

Een zilveren ‘pin’  heeft een korte pin (denk aan een kort spijkertje) aan de achterzijde, deze pin staat haaks op de voorzijde. Deze pin is meestal ook iets dikker dan een speld. Daarmee is de pin het meest geschikt voor het dragen in het knoopsgat van de revers of op een wat grovere stof. Vroeger werd hoofdzakelijk het speldje gebruikt maar mede doordat er steeds minder stropdassen worden gedragen is de pin een steeds meer gebruikt alternatief.
Kijk voor een indicatie van de prijs van een pin eens op onze PRIJSLIJST

 

Broche

Een zilveren ‘broche’ heeft op de achterzijde een speld die kan scharnieren. Wanneer de speld dicht scharniert (dicht klapt) valt hij in een slotje. Dit is een veilige wijze van bevestigen. De broche heeft tevens als voordeel dat hij goed in een bepaalde richting is te bevestigen. Alleen maar voordelen? Nee helaas niet: deze wijze is een stuk kostbaarder dan een speld of pin. Verder is het niet geschikt voor kleinere objecten en komt het sieraad een stukje naar voren ten opzichte van de stof. Verder ontstaan er altijd 2 gaatjes in de stof, wat bij fijnere stof niet altijd wenselijk is.